Artal Gramunt: “Si veniu a Munic aneu a la Hofbräuhaus, una cerveseria amb molta història!”

De Vilassar de Dalt (Maresme) a Munic (Alemanya)

Com has arribat a aquesta ciutat, quina ha estat la teva trajectòria professional i a què et dediques actualment?

Jo vaig estudiar a la universitat de Barcelona la diplomatura en Ciències Empresarials i després vaig fer un Màster en Màrqueting. Cap a l’any 2011 estava buscant feina en Màrqueting però no trobava res i treballava en hostaleria. També estudiava alemany. Va ser aleshores quan vaig decidir que Munic era una bona opció per intentar trobar feina en Màrqueting doncs hi ha moltes empreses del sector. Ja el 2012 vaig arribar a Munic però em vaig adonar que el meu alemany no era prou bo i vaig començar a treballar com a guia turístic per a una empresa fent Tours en anglès i seguint estudiant l’idioma. Allò que en principi era només per un període de temps s’ha convertit en una passió i actualment estic tirant endavant la meva pròpia agència de Tours: Munich and Bavaria Tours.

Què és el que més t’ha sorprès de Munic i per què?

El més sorprenent de Munic com a ciutat, primer de tot és que és una ciutat bastant gran, 1,5 milions d’habitants, i a l’àrea metropolitana hi ha més de 3 milions, però alhora és una ciutat tranquil·la, molt neta, amb una gran sensació de seguretat als carrers, una ciutat verda, amb molts parcs i zones verdes. Després, la mescla que hi ha a Munic d’allò més antic amb el que és modern. Podem trobar per exemple la “Residenz” (Residència dels reis de Baviera), un edifici amb més de 1000 anys d’història amb successives ampliacions i el que és modern: a Munic tenen la seu central grans empreses BMW, Audi, Siemens-Bosch, Allianz.

Els alemanys, jo diria que en general volen ser molt independents però alhora tenen bon cor i un sentiment de comunitat. Els hi agrada fer-ho tot molt bé i tot té el seu moment. Quan han de treballar ho fan, quan han de relacionar-se ho fan, però no els facis relacionar-se quan estan treballant o viceversa.

Recomana algun indret especial de la ciutat.

Com a guia turístic de la ciutat de Munic em resulta molt difícil dir només un lloc, però recomanaria la cerveseria Hofbräuhaus. És potser la cerveseria més famosa arreu del món, per tota la seva història i fets que hi van passar com per exemple la proclamació de les 25 directrius del partit nazi per part d’Adolf Hitler. També durant l’Oktoberfest (festival de la cervesa a finals setembre principis octubre), la Hofbräuhaus té la seva pròpia carpa, que és també la més visitada. És una cerveseria molt gran i es pot beure una “Mass” (gerra de 1L) per uns 10 €. Cada tarda hi ha música tradicional de Baviera en directe. En el meu Tour de la cervesa faig una explicació de l’evolució i fets més importants de la cerveseria. Una explicació de l’elaboració de la cervesa i finalment fem un tast de les diferents cerveses (de llevat, de blat, negra) per poder sentir-ne les diferències.

Què t’enduries de Munic cap a Catalunya i viceversa?

Munic també va ser ciutat Olímpica igual que Barcelona; més o menys tenen la mateixa quantitat de població i altres coses en comú. De Munic a Barcelona m’enduria la xarxa de carrils per a bicicletes que hi ha a tota la ciutat. A Barcelona tenim el mar, que no hi ha a Munic, això no és exportable.

Com es veu Catalunya des d’Alemanya?

En general sí que saben el que és Catalunya, que tenim un idioma propi i una identitat pròpia. De fet, Baviera també té un dialecte propi i ha estat durant segles un regne independent. Però, no entenen que molta gent de Catalunya vulgui tenir el seu propi país, fora de l’estat espanyol. Ells el que volen és formar part d’Alemanya mantenint les seves tradicions i identitat pròpia. Hi ha un sentiment nacionalista alemany molt gran.

Estàs en contacte amb altres catalans i/o a través d’alguna associació o grup?

Aquí a Munic hi ha un grup de catalans que a través de les xarxes socials mantenim el contacte. També ens ajuntem en un bar per veure els partits del FC Barcelona. També formo part d’una xarxa social internacional de catalans amb webs específiques per a moltes ciutats (http://www.catalansalmon.com). Com a guia turístic formo part de l’associació de guies catalans arreu del món.

Tens previst tornar a Catalunya a mitjà termini?

Ara mateix no m’ho plantejo, doncs estic a Munic intentant tirar endavant uns projectes i també segueixo anant a classes d’alemany (per cert un idioma molt difícil de dominar perfectament). Més endavant ja ho veuré.

Quin és el país que vols?

A Catalunya en el sector del turisme no ens guanya ningú. En aquest sector a Catalunya tot està molt més regulat i hi ha molta més oferta de la que hi ha aquí a Munic. Aquí a Munic pràcticament no hi ha atur, i també entre els joves. Això ho hauríem d’importar al nostre país. Una altra cosa és el nivell d’anglès que tenen tant els joves com gent de més edat. Tothom parla anglès d’una manera fluida. En el meu cas també el parlo, però a còpia d’estudiar-lo fora de l’escola i passar una temporada a Londres. El sistema educatiu almenys en aquest aspecte és més consistent.

Tours a Munic en català

@munichbavaria

Facebook Artal Gramunt

Linkedin Artal Gramunt

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús